Σύλλογοι Γονέων Π. Φαλήρου: «Επί τα χείρω» επιβεβαίωση των ανησυχιών για τα σχολικά κτίρια


Συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Π. Φαλήρου είχε ο εκπρόσωπος της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ», Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φρέρης.

Η συνάντηση έγινε την παραμονή της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, υποδομή η οποία διαφέρει κατά πολύ από εκείνες που περιελήφθησαν φωτογραφικά στο πρόσφατο πανηγυρικό Δελτίο Τύπου του Δήμου, με αναφορά σε «σχολικές υποδομές που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους, την ασφάλεια τους και την καλαισθησία τους».

Τόσο ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Νίκος Μητσογιάννης, όσο και τα υπόλοιπα παρόντα μέλη του Δ.Σ. (Μαρία Μπαρούνη, Δημήτρης Βαρούτας, Λήδα Λουκρέζη, Τζένη Ντρούζου, Γιώργος Λαμπρόπουλος, Μαρία Μαραντίδου) συνέπεσαν σε διαπιστώσεις που αποτελούν καθημερινότητα για τους γονείς, το διδακτικό προσωπικό και τους μαθητές, παραδίδοντας και σχετικές φωτογραφίες στον Δημοτικό Σύμβουλο.

Κοινό τόπο θεωρούν τη λειτουργική ανεπάρκεια των ηλεκτρικών πινάκων με τους συνεπακόλουθους κινδύνους. Όλα τα σχολεία φέρονται να έχουν προβληματικούς πίνακες, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί πριν από πολλά χρόνια, καλούμενοι να ανταποκριθούν σε ανάγκες διαφορετικές από τις σημερινές. Το αποτέλεσμα είναι να υπερφορτώνονται, με ενδεχόμενα αμφίβολα τόσο για τις αντοχές τους, όσο και για τις γενικότερες συνθήκες ασφάλειας των κτιρίων και των χρηστών τους.
Το σκηνικό συμπληρώνεται από πολυκαιρισμένα τζάμια σε παράθυρα παλαιών προδιαγραφών (δεδομένου ότι τα νεότερα κτίρια έχουν παραδοθεί πριν δύο δεκαετίες, ενώ το παλαιότερο είναι του 1926) σοβάδες σε διαδικασία αποκόλλησης και αλεξικέραυνα που γίνονται αντικείμενα κλοπής σε τακτική βάση.

Ως πρόβλημα πιο καίριο και από τα ίδια τα επιμέρους προβλήματα των υποδομών, οι σύλλογοι γονέων θεωρούν τη μη-ανταπόκριση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου στις εκκλήσεις τους. Κρίνουν προβληματική τη συνεργασία μαζί της, διαπιστώνουν ότι η εκτέλεση εργασιών γίνεται εκτός ωφέλιμου χρόνου (προσεγγίζοντας κάποιες φορές το τέλος της σχολικής χρονιάς) και σημειώνουν την ολιγωρία της υπηρεσίας, προς την οποία -όπως δήλωσαν- έχουν απευθύνει εγγράφως αίτημα προσεισμικού ελέγχου με αποδέκτη τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Υπογραμμίζουν ως εξαιρετικά προβληματική την έλλειψη συντονισμού μεταξύ της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Υπηρεσιών με την Αντιδημαρχία Παιδείας, ενώ βρίσκουν ανεπαρκέστατο το ποσόν των 81.000€ που διατίθεται μέσω Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογικής Απόφασης Τοπικής Αυτοδιοίκησης / σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων επενδύσεων), καλώντας τον Δήμο να συνεισφέρει και «από την τσέπη του».

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα κραυγαλέας διαχείρισης σχολικής υποδομής, ανέφεραν τις θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο Βιοκλιματικό Νηπιαγωγείο, παρομοιάζοντάς το με «θερμοκήπιο».

Παράλληλα η Ένωση Συλλόγων Γονέων απηύθυνε παραίνεση προς τη δημοτική αντιπολίτευση να επιτελέσει και εκείνη στο ακέραιο τον ρόλο της, διαπιστώνοντας από κοντά τα προβλήματα και μεταφέροντάς τα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Αφού ευχαρίστησε για την ενημέρωση, ο κ. Φρέρης δήλωσε:

Η κίνηση ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ έχει ζητήσει επίσημα από τον Δήμο Π. Φαλήρου να γίνει οργανωμένη επίσκεψη «διαφάνειας» στο σύνολο των σχολικών υποδομών. Πρόταση για κοινή επίσκεψη απευθύναμε πρόσφατα και σε όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Προχωρήσαμε μόνοι μας, αφού καμία πλευρά δεν εκδήλωσε σχετική πρόθεση. Το πρόγραμμα των επισκέψεών μας στα σχολικά συγκροτήματα θα συνεχιστεί, προκειμένου η αντίληψη που διαμορφώνουμε, να είναι σφαιρική και -κατά το δυνατόν- βιωματική. Η δημοσιοποίηση των παρατηρήσεών μας, δίνει την ευκαιρία στους αρμόδιους (με τους οποίους η προσωπική σχέση παραμένει άριστη) να τοποθετηθούν.  Μόνο έτσι η δική μας στάση εντός του Δημοτικού Συμβουλίου και έναντι της κοινής γνώμης μπορεί να είναι, χρήσιμη,  υπεύθυνη και αντικειμενική. Όπως έχω ξαναπεί «Η καρέκλα του Δημοτικού Συμβούλου δεν είναι τίποτα. Η υποχρέωση που αυτή δημιουργεί, είναι τα πάντα. Και από τα πάντα το πιο πολύτιμο, είναι τα παιδιά στα σχολεία μας».    

0 σχόλια: