Ο Γιάννης Φρέρης με Γιώργο Χαριτάκη & Γιώργο Καλλιαμπέτσο

Τον γιατρό Γιώργο Χαριτάκη και τον Πρόεδρο της Οικολογικής Συνεργασίας Παλαιού Φαλήρου Γιώργο Καλλιαμπέτσο, δύο καλούς φίλους και άξιους συμπολίτες, με ιδιαίτερα σημαντική πορεία στο οικολογικό κίνημα, είχα τη χαρά να συναντήσω σήμερα (4/5). Το γεγονός ότι είναι και οι δύο δεινοί ιστιοπλόοι, υπήρξε η αφορμή για την ευχάριστη έκπληξη του να συναντηθούμε στο σκάφος του πρώτου. Στο πεδίο της περιβαλλοντικής πολιτικής σημαντική ήταν η σύμπτωση απόψεων για τη σκοπιμότητα της ίδρυσης Οικολογικού Παρατηρητηρίου* Π. Φαλήρου, το οποίο υπήρξε προγραμματική θέση της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ», πριν ενσωματωθεί στο κοινό στρατηγικό πλαίσιο της σύμπραξης «ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΛΗΡΟ».
Πέρα από τα περιβαλλοντικά θέματα, στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε το ζήτημα της αποτροπής της απώλειας της κοινωνικής συνοχής, μέσα από την εφαρμογή απλών πολιτικών αλληλεγγύης, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιούνται μέσα από την κοινωνική συναίσθηση των πολιτών. Καθένας μας συνεισέφερε σε αυτή την κουβέντα με τις προσωπικές εμπειρίες από τους επαγγελματικούς του ή άλλους ορίζοντες.
Και σε αυτή μου τη συνάντηση, έκδηλα κοινή ήταν η θλίψη από τη διαπίστωση του χρόνου που έχει χαθεί, χωρίς να χτιστεί έγκαιρα το «ΕΜΕΙΣ», πάνω από κόμματα και αγκυλώσεις που επέβαλλε επί σειρά ετών η πολιτική «πιάτσα» του Φαλήρου.
Χωρίσαμε χαμογελαστοί, με τη διάθεση και τη βεβαιότητα ότι θα σμίξουμε ξανά στη δράση, βοηθώντας ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί το σύνολο, για να βιώσει η αγαπημένη μας πόλη την ποιοτική αναβάθμιση, την οποία στερήθηκε μέχρι τώρα.  


*Σύμφωνα με την αρχική ιδέα, το Οικολογικό Παρατηρητήριο θα διαχειρίζονται εγνωσμένης αξιοπιστίας περιβαλλοντικές ΜΚΟ, με την εποπτεία και τη στήριξη του Δήμου, προκειμένου να εξασφαλιστούν όροι επιστημονικής εξέτασης τοπικών θεμάτων όσο και υπερτοπικών, όπως η κατάσταση του Φαληρικού Όρμου και του ρέματος της Πικροδάφνης. Με τον τρόπο αυτό επιφυλάσσεται στο Δήμο μας θέση ενεργού διατοπικού περιβαλλοντικού πόλου. Ένας Δήμος που σκέπτεται και δρα ως ενεργός πολίτης οφείλει να δείχνει εμπιστοσύνη στις ειδικευμένες τοπικές ή/και υπερτοπικές κινήσεις πολιτών, αναζητώντας και βρίσκοντας τρόπο σύμπλευσης. Ο Δήμος οφείλει να μπει στη διαδικασία παρατήρησης της δράσης του από τρίτους φορείς, να κρίνεται δημόσια για τα περιβαλλοντικά του πεπραγμένα και να υποβάλλει πιστοποιημένο δημόσιο απολογισμό. Ο Δήμος – Πολίτης που ονειρευόμαστε, επιφυλάσσει χώρο για τις κινήσεις πολιτών, αναμένοντας από αυτές να λειτουργήσουν ως «Συνήγοροι του Περιβάλλοντος», ελέγχοντας το Δήμο και παροτρύνοντάς τον για τη λήψη καλύτερων και περισσότερων μέτρων.

0 σχόλια: