Γεωργία Παύλου – Φρέρη: ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΟ Π. ΦΑΛΗΡΟ: Μάνα – Παναγιά, πυξίδα & αγκαλιά

 

Όχι μόνο κάθε Δεκαπενταύγουστο της Χάρης Της, αλλά και οποιαδήποτε άλλη μέρα με καταλάβει αυτή η γλυκιά ανάγκη, είτε είναι καθημερινή, είτε χρονιάρα, χωρίς να κοιτάξω ημερολόγιο ή εορτολόγιο, παίρνω την Αχιλλέως και κατηφορίζω προς την «Παναγίτσα» μας.

Ο ναός της Κοίμησης, ο μεγάλος της πόλης μας, έχει μια ιδιαιτερότητα, που (παρά το μεγαλείο του) δεν εξηγείται τόσο με όρους αρχιτεκτονικούς, όσο με συναισθηματικούς και ψυχικούς.

Ο όγκος του σου δίνει χώρο τόσο για να αναπνεύσεις, όσο και για να εισπνεύσεις τα εκκλησιαστικά αρώματα, ενώ το φως, αντί να δραπετεύει προς τα έξω, ψάχνει λες κι αυτό να βρει καταφύγιο για να εδραιωθεί στο εσωτερικό, για να προσκυνήσει και για να προσκυνηθεί.

Το εσωτερικό του ναού ψάχνουν -λες- και οι φωνές των παιδιών, δραπετεύοντας από το προαύλιο και από τα παιχνίδια τους, σαν να θέλουν να θυμίσουν στην Παναγιά την φωνή του γιου Της όταν ήταν μικρός, μα και εκείνες των άλλων παιδιών που έπαιζαν στην αυλή της, παίρνοντας από αυτήν χαμογελαστή ευλογία αντί για μάλωμα.

Μα κι όλες οι άλλες ηλικίες που εισχωρούν στον ναό, ηλικίες παιδιών της είναι. Κάνουν λάθη, στραβοπατάνε, ματώνουν, κλαίνε, φοβούνται την απώλεια και το σκοτάδι. Τότε την κοιτάζουν στα μάτια σαν μάνα και παίρνουν ένα νεύμα της σε σχήμα σταυρού, για έχουν να πορεύονται τη νύχτα και τη μέρα.

«Αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί» του έλεγε η Μάνα Του, που σκεπτόταν και μίλαγε σαν… μάνα.   

Αυτό ήξερε, αυτό έμαθε στον γιο της, αυτό έμαθε και ο Γιος Της στον Απόστολο Παύλο (που αποβιβάστηκε στο Φάληρο ερχόμενος να διδάξει λόγο Κυρίου στην Αθήνα), αυτό έγραψε ο Παύλος στους Κορινθίους, αυτό έχουμε κι εμείς σήμερα πυξίδα για να πορευόμαστε.

 

ΣΗΜ. Η Γεωργία Παύλου – Φρέρη είναι υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στις εκλογές του Οκτωβρίου 2023 με τον συνδυασμό «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Φωστηρόπουλο

 

 Φωτογραφία: GRIGORIS PAPAGEORGIOU


0 σχόλια: