Προγραμματικό πλαίσιο για ποιοτική τοπική δημοκρατία



Η ποιότητα της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο αποτελεί πρωταρχική φροντίδα της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ».

Η δημοκρατία υγιαίνει από τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά του τόπου τους.
Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι αυτός που εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη και αποδοτικότερη εγγύτητα μεταξύ διοίκησης και πολίτη, δημιουργώντας σχέση η οποία συχνότατα χαρακτηρίζεται από όρους γνωριμίας μεταξύ διοικούντων και διοικουμένων. 

Η συγκεκριμένη σχέση ευνοεί τον διάλογο και τη διαβούλευση, δηλαδή διαδικασίες  που βρίσκονται στην καρδιά της συμμετοχικότητας.

Η εξέλιξη της συμμετοχικής/πολιτικής διαδικασίας στο Π. Φάληρο καταδεικνύει σαφή υποχώρηση της συμμετοχής στη δημοτική (τουλάχιστον) εκλογική διαδικασία, ενώ και οι νέοι δημότες, παρά τα κίνητρα (π.χ. δικαίωμα ψήφου στα 17 έτη) επιδεικνύουν αδιαφορία ή/και ακραία ριζοσπαστικοποίηση.

Ταυτόχρονα, η γήρανση του πληθυσμού της πόλης «αποζωογονεί» ολοένα και περισσότερο όλες τις λειτουργίες που σχετίζονται με τη συμμετοχή και την εκπροσώπηση. Έτσι, το πλεονέκτημα της εγγύτητας και της γνωριμίας μετατρέπεται σε αδιαφορία για τα κοινά και απρόσωπη σχέση αναμεταξύ τόσο των Φαληριωτών, όσο και μεταξύ του Δήμου και των δημοτών.

Από τα πιο πάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι η πόλη βιώνει μία κρίση που χρήζει άμεσης διαχείρισης, από την πλευρά της της νέας δημοτικής αρχής, σε συνδυασμό με ισχυροποίηση και διεύρυνση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου που θα προκύψει από τις εκλογές του Μαΐου.


Σε αυτή την κατεύθυνση, η κίνηση «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» προτείνει στον Υποψήφιο Δήμαρχο που προκρίθηκε από τους πολίτες μέσω διαδικτυακής έρευνας, στρατηγικό πλάνο προτεραιότητας, για ένα Δημοτικό Συμβούλιο που θα λειτουργεί ως σύγχρονη «Εκκλησία του Δήμου».


·     Με κίνητρα για δημοτικές παρατάξεις που θα δρουν ως πραγματικές κινήσεις πολιτών, σε απευθείας και αειφόρο σχέση με την κοινωνία, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της εκάστοτε δημοτικής αρχής.


·   Με τακτική πληροφόρηση του κοινού για τις εργασίες του και για τις τοποθετήσεις των μελών του.
·     
  Με αναβάθμιση της «προ ημερησίας διατάξεως» συζήτησης και συνεδριάσεις που θα έλκουν θεματικά τους δημότες, ενώ θα αναμεταδίδονται ζωντανά.   
·         
    Με άτυπες ανοιχτές συνεδριάσεις στις συνοικίες για θέματα τοπικού ενδιαφέροντος

Όλα αυτά απαιτούν ένα «δημοτοκεντρικό» νέο κανονισμό,

·   που θα διασφαλίζει την τακτική παρουσία των συμβούλων και θα θεσμοθετήσει με κανόνες τη διαδραστική παρουσία δημοτών στις συνεδριάσεις
·         
  με προεδρία που θα ενσαρκώνει τον συνειδητό, ενεργό, «διαπαραταξιακό» δημότη, ανάγοντάς την σε πυλώνα και σύμβολο υπευθυνότητας, απαραίτητου για την πρόοδο της πόλης, αλλά και με θεσμική βαρύτητα έναντι της δημοτικής αρχής


0 σχόλια: