Κουδούνι για «σήμα έναρξης σχολικής χρονιάς» ή για «σήμα κινδύνου»;


Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Δήμου Π. Φαλήρου που εκδόθηκε χθες (4.9.2018) ο Δήμαρχος  ανάμεσα σε άλλα επιχαίρει διότι «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος προσπαθούμε και τελικά το καταφέρνουμε, οι σχολικές μας υποδομές να ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους, την ασφάλεια τους και την καλαισθησία τους».

Έχοντας και στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο επισημάνει την ανάγκη για α) επικαιροποίηση των πλάνων εκκένωσης των κτιρίων (με την απαραίτητη σήμανση, β) τον προγραμματισμό τακτικών προσομοιώσεων στη βάση σεναρίων) και γ) για πληρέστερη εκπαίδευση του διδακτικού προσωπικού (ούτως ώστε να αναβαθμιστούν οι ασκήσεις με τη συμμετοχή των μαθητών), ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φρέρης προέβη σε ενημερωτική – «δειγματοληπτική» επίσκεψη σε 4 δημοτικά σχολεία του Δήμου (1ο-3ο-4ο-10ο).

Μετά το πέρας της επίσκεψης, ως εκπρόσωπος της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ», έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η βεβαιότητα που προκαταβάλλει ο Δήμαρχος για την ποιότητα και την ασφάλεια των σχολικών μας υποδομών, με ώθησε να επισκεφθώ σήμερα 4 δημοτικά σχολεία της πόλης μας, προκειμένου να καταλήξω σε αντικειμενικά συμπεράσματα.

Έχοντας μιλήσει με τους διευθυντές και περιδιαβεί τους χώρους, έφυγα με την αίσθηση ότι με την απολυτότητα της διατύπωσής του, ο Δήμαρχος αναλαμβάνει εξαιρετικά μεγάλο ρίσκο, το ενδεχόμενο κόστος του οποίου δεν θα είναι μόνο πολιτικό.

Είδα διευθυντές με εμπειρία, γνώση και διάθεση να εκθέσουν τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν, προσβλέποντας σε κάθε καλή θέληση για βοήθεια. Σε κάποιο βαθμό, ναι, είδα καθησυχαστικές εικόνες (βλ. 4ο Δημοτικό) και άκουσα αληθοφανείς διαβεβαιώσεις.

Όμως, είδα και άκουσα πράγματα που με έκαναν να τρομάξω, όπως καίριες δυσχέρειες ως προς τη διαφυγή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, πλάνα που χρήζουν ανανέωσης καθώς έχει περάσει από πάνω τους ο χρόνος, ενώ ταυτόχρονα σημειώνονται εναλλαγές μεταξύ τάξεων και χώρων διδασκαλίας που απενεργοποιούν τα σημαινόμενα.

Είδα «πασαλείμματα» που δεν κατορθώνουν να κρύψουν σοβαρές ατέλειες. Άκουσα για ποσά εργολαβιών που (ιδίοις όμμασι)  μου φάνηκαν ανεπαρκή για την κάλυψη των αναγκών στις οποίες καλούνταν να ανταποκριθούν. Μου υποδείχθηκαν απλά προβλήματα με αυτονόητες λύσεις, που ωστόσο χρονίζουν και ενδέχεται να καταστούν κρίσιμα σε μία κακή ώρα.

Θα συνεχίσω τις επισκέψεις, με στόχο τη διαμόρφωση της σφαιρικότερης δυνατής εικόνας.

Θα συζητώ, θα καταγράφω και θα δημοσιοποιώ, χωρίς το κύριο μέλημά μου να είναι τα αντιπολιτευτικά «χτυπήματα», αλλά η ασφάλεια των μαθητών που θα περάσουν τους επόμενους 9 μήνες εντός υποδομών που χρειάζονται πολλή δουλειά, πριν να φτάσουμε στο σημείο να καμαρώνουμε για την (κατά τον Δήμαρχο) ποιότητα τους, την ασφάλεια τους και την καλαισθησία τους.

Θέλω, τέλος, να δηλώσω πως συνειδητοποιώ το μερίδιο της προσωπικής μου ευθύνης, ως (έστω αντιπολιτευόμενο) μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, που καλείται δια της ψήφου του να κρίνει πολιτικές και κονδύλια που τίθενται στην κρίση του.

Η καρέκλα δεν είναι τίποτα. Η υποχρέωση που αυτή δημιουργεί, είναι τα πάντα. Και από τα πάντα το πιο πολύτιμο, είναι τα παιδιά στα σχολεία μας».   




Ακολουθεί το Δελτίο Τύπου του Δήμου:





0 σχόλια: