ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΠΡΟΑΣΤΙΑ: Συνάντηση Τόσκα & Δημάρχων


Έγινε σήμερα (13.4.20218) η συνάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με τους Δημάρχους των Νοτίων Προαστίων, για τη δρομολόγηση της  οποίας είχε ενημερωθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Π. Φαλήρου από τον Δήμαρχο, κατόπιν ερώτησης του Δημοτικού Συμβούλου Γιάννη Φρέρη.

Ακολουθεί η περιγραφή της συνάντησης και οι δηλώσεις του Υπουργού και του Δημάρχου Π. Φαλήρου προς τα ΜΜΕ, έτσι όπως καταγράφονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου:


«Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συναντήθηκε με τους πέντε δημάρχους της παραλιακής ζώνης της Αττικής για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας και αστυνόμευσης των περιοχών τους.

Πρόκειται για τους δημάρχους Παλαιού Φαλήρου Διονύση Χατζηδάκη, Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, Βάρης –Βούλας –Βουλιαγμένης Γρηγόρη Κωνσταντέλο, Ελληνικού –Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτο και Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου οι οποίοι ήρθαν στη συνάντηση συνοδευόμενοι από αντιδημάρχους. Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Υπαρχηγός, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος και αξιωματούχοι της φυσικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ.

Μετά το πέρας της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε «σε πολύ καλό κλίμα», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κύριος Τόσκας, έγιναν οι εξής δηλώσεις σε παρόντες εκπροσώπους των ΜΜΕ:

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: «Σήμερα με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο Υπουργείο τους πέντε δημάρχους της παραλιακής ζώνης, μετά από αίτημα-πρωτοβουλία του δημάρχου Φαλήρου κυρίου Χατζηδάκη. Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, σε πολύ καλό κλίμα.

Συζητήσαμε τα προβλήματα της αστυνόμευσης στην Νοτιοανατολική περιοχή και πάρθηκαν αποφάσεις σε ό,τι αφορά ορισμένα επιμέρους ζητήματα και κλείσαμε ραντεβού για μετά από ένα μήνα, για τις 15 Μαΐου, ώστε να κάνουμε έναν απολογισμό, να δούμε τί διορθώθηκε και τί δεν διορθώθηκε και να προχωρήσουμε σε διορθωτικές κινήσεις. Με τέτοια διάθεση συνεργαζόμαστε με τους Δήμους. Όλοι είμαστε στην ίδια βάρκα, όλοι ζούμε τις ίδιες καταστάσεις και με τέτοια αντίληψη, εποικοδομητική, το κράτος μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνεργάζεται για να διορθώσουμε καταστάσεις. Θα ήθελα να δώσω το λόγο στον εκπρόσωπο των δημάρχων. Κύριε Δήμαρχε».

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης: Όλοι οι συνάδελφοι δήμαρχοι του παράκτιου μετώπου με σαφήνεια κατέθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Καταγράφηκαν, αναγνωρίστηκαν τα προβλήματα και θα γίνουν προσπάθειες να υλοποιηθούν λύσεις εντός μηνός. Σε ένα μήνα θα είμαστε εδώ για το αν αυτά τα οποία εντοπίσαμε μπορούν να λυθούν και, αν χρειαστεί, θα ξαναγίνεται ανά μήνα η συνάντηση για να δίνουμε λύσεις και να μη μείνουν τα πράγματα μόνο στη θεωρία».

Δημοσιογράφος: Το περίγραμμα των μέτρων που θα λάβετε ποιό είναι ακριβώς;

Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης: «Θα σας τα πει ο κύριος Υπουργός. Αυτά είναι θέματα, τα οποία δεν λέγονται. Υλοποιούνται χωρίς να λέγονται».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, χθες εξαγγείλατε την εξοικονόμηση 800 αστυνομικών από πρόσωπα, κτίρια και επιτελικά γραφεία. Έχετε κάποιες δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην δούμε παραδείγματα του παρελθόντος, δηλαδή το τρικ, τα παραθυράκια επιστροφής των συγκεκριμένων αστυνομικών στις ίδιες Υπηρεσίες, τα ίδια πρόσωπα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Καταρχάς να σας θυμίσω, -εσείς τα ξέρετε καλά αυτά τα θέματα και για όσους μας ακούν αυτή τη στιγμή- για πάρα πολλά χρόνια γινόταν μόνο συσσώρευση αστυνομικών στη φύλαξη ατόμων και χώρων. Για πρώτη φορά πέρσι 450 άτομα έφυγαν από αυτήν την ασφάλεια προσώπων και πήγαν στην αστυνόμευση και χθες αποφασίστηκε 800 άτομα, 800 συγκεκριμένα άτομα, να φύγουν από την ασφάλεια προσώπων και χώρων, για να ενισχύσουν την αστυνόμευση των Δήμων, την αστυνόμευση της Αττικής. Η υλοποίηση αυτού του μέτρου θα γίνει τις επόμενες μέρες, θα γίνει μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος».

Δημοσιογράφος: Άρα έχετε τις δικλείδες ασφαλείας προκειμένου να μην επιστρέψουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Ακριβώς. Θα υπάρξει έλεγχος ονομαστικός από επιτροπή υπό τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας, αλλά μπορεί και οποιοσδήποτε να λάβει γνώση αυτών των καταστάσεων, έτσι ώστε να μην φύγει κάποιος από την ασφάλεια κάποιου προσώπου και πάει σε κάποιο γραφείο».

Δημοσιογράφος: Εάν θέλετε να μας δώσετε λίγο το περίγραμμα των μέτρων, των οποίων -όσο μπορείτε βέβαια να ανακοινώσετε- που πάρθηκαν σχετικά για την Νοτιοανατολική Αττική και πώς θα περιλαμβάνεται αυτό το φάσμα των μέτρων.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Συζητήθηκαν επιμέρους μέτρα προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια της παραλιακής περιοχής η οποία έχει ιδιαίτερη κίνηση τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου ένα μεγάλο μέρος των πολιτών από άλλες περιοχές πάνε για μπάνιο ή για να διασκεδάσουν σε αυτές τις περιοχές. Θα ενισχυθούν τα αστυνομικά τμήματα με κάποιους αστυνομικούς από αυτούς που θα φύγουν από την ασφάλεια προσώπων, θα συνεργαστούμε με τους Δήμους στα θέματα των περιπολικών και των μοτοσυκλετών της διοικητικής μέριμνας και θα δοθούν επιπλέον οδηγίες στην συνέχεια στους υπηρεσιακούς αξιωματικούς, προκειμένου να μην διαρρέει προσωπικό για άλλες υποχρεώσεις της Αστυνομίας και να παραμένει το προσωπικό για την ασφάλεια της περιοχής».

Δημοσιογράφος: Δε μπορώ να μη σας ρωτήσω μιας και αναφέρατε για τα περιπολικά, τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν και τις ελλείψεις στο στόλο. Πώς ακριβώς θα καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ υπάρχει δεδομένο πρόβλημα;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Μακάρι, μέσα σε δύο χρόνια να λυνόταν τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί. Από το 2004 ελάχιστα οχήματα έχουν μπει στο στόλο της Ελληνικής Αστυνομίας. Εμείς κάνουμε προσπάθειες με ευρωπαϊκά χρήματα. Πήραμε πρόσφατα από ό,τι είδατε αρκετά λεωφορειάκια της Αστυνομίας. Θα πάρουμε τους επόμενους μήνες, έναν αριθμό, γύρω στα 450 οχήματα. Ως το 10.000 που είναι ο συνολικός αριθμός, σε όλη την Ελλάδα, των οχημάτων της αστυνομίας, χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες και περισσότερα χρήματα, αλλά αξιοποιούμε κάθε πόρο προκειμένου να βελτιώσουμε καταστάσεις που είχαν συσσωρευτεί για πάρα πολλά χρόνια».

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, να ρωτήσω και κάτι λίγο ακόμα; Από τους 800 αστυνομικούς που έχετε πει ότι έχουν εξοικονομηθεί, αυτοί θα βγουν στις περιπολίες; Γιατί κάποιοι είναι πάρα πολλά χρόνια σε συγκεκριμένα πρόσωπα και στόχους. Θα πάνε στις υπηρεσίες προκειμένου να αντικατασταθούν από άλλους για να σταλούν για περιπολίες;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Κατάλαβα τι θέλετε να πείτε. Αυτά τα ίδια άτομα θα ενταχθούν σε μάχιμες, ας μου επιτραπεί, υπηρεσίες. Δεν θα πάνε σε γραφεία και επιπλέον θα φύγουν άτομα από τα γραφεία και θα πάνε σε περιπολίες».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή δεν υπάρχει μία λευκή απεργία, τύπου, αυτό εννοώ, εκδικητική;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: «Δεν υπάρχει λευκή απεργία, ούτε έχετε δει λευκή απεργία στην αστυνομία. Οι αστυνομικοί φιλότιμα κάνουν τη δουλειά τους, όπου ταχθούν».

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ, πλην Αρχηγού και Υπαρχηγού, παρόντες ήταν επίσης ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Οικονομοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Νοτιοανατολικής Αττικής, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Λυδάκης, ο Υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Αθανάσιος Κοκκαλάκης, ο Υποδιεύθυντης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχος Βασίλειος Καριανάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικής Υποστήριξης του Αρχηγείου, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Ηλιόπουλος, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, Αστυνομικός Διευθυντής Μαρίνος Σταγάκης».


0 σχόλια: