Χώρος Αγίου Γεωργίου Π. Φαλήρου: Αυριανός πόλος έλξης προσκυνητών;


Ένα αναπτυξιακό όραμα, με καθαρά θρησκευτικό σημείο εκκίνησης, παρουσιάζει ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φρέρης (εκπρόσωπος της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ») με δήλωσή του επί τη αφορμή της εορτής του Αγίου Γεωργίου.

Η δήλωση έχει ως εξής:

«Το παλαιότατο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στο Τροκαντερό, το οποίο γιορτάζει σήμερα,  βρίσκεται σε σημείο έμφορτο θρησκευτικής (και όχι μόνο) ιστορικότητας, αφού αποτελεί την πρώτη ευρωπαϊκή ακτή που πάτησε ο Απόστολος Παύλος, επεκτείνοντας περαιτέρω τη γεωγραφική εμβέλεια του κηρύγματός του.

Το συγκεκριμένο τοπόσημο καθιστά εμφανή για την πόλη μας την ευκαιρία να αποτελέσει πόλο προσκυνηματικής έλξης. Ανήκει στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου η πρωτοβουλία αναζήτησης τρόπων ανάδειξης της ιερότητας του χώρου και της συμπληρωματικής διαμόρφωσής του με προσθήκη κατάλληλων υποδομών, έτσι ώστε να μπορεί να υποδεχθεί από μεμονωμένους πιστούς έως και πλήθη, σε περιόδους του έτους με ιδιαίτερο χριστιανικό συμβολισμό τοπικού, εθνικού και διεθνούς επιπέδου.

Προς τούτο, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου, οφείλει να αντιληφθεί και να ενστερνισθεί την αναπτυξιακή διάσταση ενός παρόμοιου οράματος, διαμορφώνοντάς το ως ρεαλιστικό εγχείρημα, με τη συμβολή ειδικών, πριν προσφύγει στην αναζήτηση της συνδρομής της Εκκλησίας και άλλων κρατικών και διακρατικών θεσμών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Βεβαίως τέτοια οράματα «ανοιχτής πόλης» προϋποθέτουν ανοικτότητα οριζόντων από την πλευρά των διοικούντων την πόλη».   

0 σχόλια: