Ο «Παντοκαφενές» ανοίγει το δρόμο για το Φάληρο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας


Το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου (30.3.2018) ανέδειξε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για την κοινωνική και αλληλέγγυα επιχειρηματικότητα στο Παλαιό Φάληρο.  

Η σχετική εισήγηση της δημοτικής αρχής προς το σώμα εκφράστηκε ως εξής:

«Παρακαλούμε να συμπεριλάβετε μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης τη λήψη απόφασης για την απαλλαγή της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ένταξης ευάλωτων ομάδων «+εργάζομαι!»  (στη συμβολή των οδών Πικροδάφνης 42 και Μετσόβου - ΑΜΚΕ Α01135) από τα δημοτικά τέλη, το δημοτικό φωτισμό και το ΤΑΠ, ύστερα από την με αρ. πρωτ. 26476/2017 αίτησή της…  Η λειτουργία του εναλλακτικού παντοπωλείου-καφενείου  ''Παντοκαφενές'' εκπληρώνει διττό σκοπό: την ικανοποίηση των θαμώνων, περαστικών, πελατών και την ομαλή κοινωνική ένταξη ατόμων με ειδικές ανάγκες στην αγορά εργασίας, συμβάλλοντας στην προώθηση του μηνύματος: «Όλοι είμαστε ίσοι και κανένας δεν είναι κατώτερος του άλλου». Απασχολεί άτομα με αυτισμό, νοητική υστέρηση και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας (με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%), τα οποία κάνουν μαθήματα για να προσφέρουν πολύ καλές υπηρεσίες στους θαμώνες. Τα προϊόντα που διατίθενται προέρχονται κατά προτεραιότητα από άλλες ΚοινΣΕπ ή ΚοιΣΠΕ που απασχολούν επίσης ΑμΕΑ. Νέοι άνθρωποι, πολύ ικανοί, με διαγνώσεις αυτισμού, ήπιας νοητικής υστέρησης με ένα ποσοστό αναπηρίας παίρνουν με αυτό το τρόπο την ευκαιρία που τους αξίζει. Μια εργασία στα μέτρα τους, με ανθρώπους που μπορούν να τους υποστηρίξουν και με ένα αντικείμενο εργασιακό που τους απελευθερώνει από το στίγμα της ψυχικής ασθένειας, τους εντάσσει ομαλά στη καθημερινότητα της τοπικής κοινωνίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση υπερψηφίστηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Το γεγονός έδωσε την ευκαιρία στον Γιάννη Φρέρη, δημοτικό σύμβουλο και εκπρόσωπο της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» να διατυπώσει ερώτηση/προτροπή σχετική με το εάν η ίδια αντιμετώπιση απαλλαγών από πάγια έξοδα θα επιφυλαχθεί στο μέλλον σε άλλες ΚοινΣΕπ ή ΚοιΣΠΕ που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν στο Π. Φάληρο.

Η θετική απόκριση από πλευράς Δημάρχου, έτυχε της επιδοκιμασίας του εκπροσώπου της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ», ο οποίος διαθέτει σημαντική επαγγελματική εμπειρία ενασχόλησης με την οικονομική στήριξη και ανάπτυξη προγραμμάτων κοινωνικής ενσωμάτωσης δια της εργασίας, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο κ. Φρέρης δήλωσε:

«Με αυτή την απόφαση που τιμά όλες τις πτέρυγες του δημοτικού συμβουλίου ανοίγεται ένας δρόμος σημαντικών ευκαιριών για το Φάληρο της αλληλεγγύης και των θέσεων εργασίας. Η πόλη μας μπορεί να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο «hub» αυτού του είδους ηθικής και αειφόρου επιχειρηματικότητας, με θετικές επιδράσεις και σε άλλους τομείς της τοπικής οικονομικής ζωής. Αυτό τον δρόμο πρέπει να τον διερευνήσουμε άμεσα και να τον βαδίσουμε στο πολύ προσεχές μέλλον».   

0 σχόλια: