Φρέρης σε Χατζηδάκη για αναβάθμιση Δ.Σ. και «Οδό Σάντα»


Κατόπιν πρωτοβουλίας του, ο εκπρόσωπος της Κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιάννης Φρέρης, είχε πρόσφατα συνάντηση με τον Δήμαρχο Π. Φαλήρου, για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του κ. Δ. Χατζηδάκη ως επικεφαλής της πλειοψηφούσης δημοτικής παρατάξεως, αλλά και ως επικεφαλής της δημοτικής αρχής.

Αφορμή ήταν η επιστολή που παρατίθεται πιο κάτω και την οποία ο κ. Φρέρης είχε απευθύνει στις 30.7.2018 στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γ. Χρυσοβερίδη, κοινοποιώντας την και στον Δήμαρχο. Η επιστολή εστιάζεται στην απολύτως αναγκαία ποιοτική αναβάθμιση της διεξαγωγής του δημοκρατικού διαλόγου κατά τις συνεδριάσεις του ανώτατου θεσμικού οργάνου του Δήμου και την αντιμετώπιση της μη-συμμετοχής δημοτών σε αυτές, από κοινού με τη συνακόλουθη μη-ενημέρωσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Φρέρης κατέθεσε δύο ιδέες:

1.    Αυτόβουλη επεξεργασία σύντομου κώδικα αυτοδέσμευσης από μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τήρηση των πολιτικών και πολιτισμικών ηθών κατά τις συνεδριάσεις, η οποία θα προταθεί για προσυπογραφή από κάθε ενδιαφερόμενο
2.    Καθιέρωση συναντήσεων του Δ.Σ. με τους δημότες, με ανοιχτή ατζέντα για θέματα καθημερινότητας και γενικού ενδιαφέροντος στις συνοικίες του Δήμου.

Ως προς τη δεύτερη ιδέα, ο κ. Φρέρης ενημέρωσε τον Δήμαρχο για το ενδιαφέρον της Ένωσης Κατοίκων Αμφιθέας «Σοφία Μπεφόν» για τέλεση παρόμοιας κυριολεκτικά «ανοικτής» συνεδρίασης του Δ.Σ. στην Πλατεία Ντάβαρη, εντός του Σεπτεμβρίου, σε εύθετη ημερομηνία και ώρα.  

Ο Δήμαρχος εκδήλωσε επιφύλαξη για την πρώτη ιδέα, ενώ αντιμετώπισε με ενδιαφέρον τη δεύτερη.

Ο κ. Φρέρης επανήλθε στο θέμα της απόδοσης του ονόματος του ήρωα (εν ζωή δημότη Π. Φαλήρου) Λάκη Σάντα, κατόπιν πρωτοβουλίας που ο ίδιος είχε πάρει αναλάβει το 2015, η οποία έχει πλέον και επισήμως εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης. Συγκεκριμένα πρότεινε στον Δήμαρχο, η τελετή μετονομασίας της παρακείμενης στο Δημαρχείο οδού Παρνασσού  σε «Λάκη Σάντα» να λάβει χώρα με επισημότητα την 12 Οκτωβρίου, 74η επέτειο απελευθέρωσης της Αττικής από τα στρατεύματα κατοχής.

Με ενδιαφέρον άκουσε τη συγκεκριμένη πρόταση ο Δήμαρχος, δηλώνοντας πως θα τη μελετήσει εντός του πλαισίου των τυπικών διαδικαστικών λεπτομερειών.




Ακολουθεί η επιστολή προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο:


ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΠΡΟΣ:

-              Κύριο Γεώργιο Χρυσοβερίδη – Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Π. Φαλήρου

-              Κύριο Διονύση Χατζηδάκη – Δήμαρχο Π. Φαλήρου



Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου,

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,


Το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου δεν προσελκύουν το ενδιαφέρον των δημοτών και λαμβάνουν χώρα με μηδαμινή παρουσία κοινού (η οποία κατά κανόνα δεν ξεπερνά 5 άτομα που είναι σταθερά τα ίδια), πρέπει να μας οδηγήσει σε γόνιμη σκέψη και βραχυπρόθεσμη δράση.

Παρά τα ποικίλα μέσα πληροφόρησης που προσφέρει η εποχή μας, η ενημέρωση των συνδημοτών μας παραμένει ανεπαρκής, ενώ και το ενδιαφέρον για ό,τι συζητάμε «γι’ αυτούς – χωρίς αυτούς» ατονεί.
Έτσι, το ανώτατο όργανο του Δήμου αποκόπτεται επικίνδυνα από την κοινωνία.

Ταυτόχρονα, η φυσική απουσία δημοτών και η έλλειψη δυνατότητας παρακολούθησης των συνεδριάσεων μέσω -τουλάχιστον- αναμετάδοσης live-streaming, δημιουργεί συνθήκες ασυλίας για αμετροέπειες και αντεγκλήσεις που δεν τιμούν κανένα Δημοτικό Σύμβουλο ή Δημότη.    

Τα πιο πάνω αποτελούν δείγματα μιας παθογένειας που οφείλουμε να θεραπεύσουμε χωρίς καθυστέρηση. Τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την αποκατάσταση της σχέσης του βουλευόμενου οργάνου με την κοινωνία της πόλης, είναι ένα καίριο θέμα συζήτησης από το σώμα, το οποίο χρήζει άμεσης εισαγωγής στην πολιτική «ατζέντα».

Στο μεσοδιάστημα έχω την τιμή να σας προτείνω μία πρωτοβουλία ανοιχτής συνάντησης του Δ.Σ. με τους δημότες με ατζέντα θεμάτων γενικού ενδιαφέροντος, τα οποία απασχολούν την καθημερινότητα στην πόλη μας:

Κατόπιν συνεπεξεργασίας και ενστερνισμού της ιδέας από την Ένωση Κατοίκων Αμφιθέας «Σοφία Μπεφόν», προτείνεται η τέλεση ειδικής ανοιχτής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στην Πλατεία Ντάβαρη, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, σε εύθετη για εσάς ημερομηνία και απογευματινή ώρα.

Η εμπειρία σειράς επιτυχημένων μαζικών εκδηλώσεων της Ε.Κ.Α. «Σοφία Μπεφόν» στον συγκεκριμένο χώρο με τη συνεργασία του Δήμου, αποτελεί εγγύηση μιας επιτυχούς εξωστρεφούς εκδήλωσης προσέγγισης και αμοιβαίου αφουγκρασμού μεταξύ δημοτών και Δημοτικού Συμβουλίου.

Ευελπιστώντας στην ανταπόκρισή σας, παραμένω στη διάθεσή σας για λεπτομέρειες και οποιαδήποτε βοήθεια θα μπορούσα να προσφέρω τόσο με την εμπειρία της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με την επικοινωνία, όσο και με αυτή του εκπροσώπου της κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ».



Με τιμή


Γιάννης Φρέρης

Δημοτικός Σύμβουλος – Εκπρόσωπος Κίνησης «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ»



0 σχόλια: