Φωτεινή Κούβελα: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ & Παλιό Φάληρο

Παρ’ ότι το διακύβευμα αυτών των εκλογών υπερβαίνει κατά πολύ τα όρια της τοπικότητας, είναι υπερ-τοπικό και πανευρωπαϊκό όπως εξελίσσεται με την σύγκρουση των δυο διαφορετικών αντιλήψεων για την Ευρώπη και της Οικονομία της -αυτής της κ. Μέρκελ και η εκ διαμέτρου αντίθετη της Αριστεράς- θα προσπαθήσω να απαντήσω στο πολύ ενδιαφέρον ερώτημά σας.

 Τι κυριαρχεί σήμερα στο Παλιό Φάληρο, ποια είναι τα χαρακτηριστικά της πόλης και του τρόπου που ζουν οι Φαληριώτες/σες;

Κατά την δική μας αντίληψη, οι πολιτικές που κυριάρχησαν τα τελευταία 40 χρόνια δεν πρόσφεραν ουσιαστικά θετικά στοιχεία ούτε στην ίδια την δομή της χωρισμένης στα τρία πόλης μας ούτε στην κοινωνική της δομή. Κυριάρχησαν οι δυνάμεις που εξυπηρέτησαν ένα καταναλωτικό μη παραγωγικό μοντέλο οικονομίας για μια ψευδεπίγραφη ανάπτυξη, που στην πραγματικότητα στηρίχτηκε στην διόγκωση (και όχι την ανάπτυξη) της οικονομίας. Για να γίνει αυτό σχεδίασαν και στήριξαν σε ένα άναρχο μοντέλο διοίκησης, κεντρικής και τοπικής, που εξέθρεψε ανεξέλεγκτα την μεγάλη και την μικρή διαφθορά σε όλα τα επίπεδα σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, στρέφοντας τους πολίτες στην ατομική λύση και την κοινωνική τους απομόνωση.

Χαρακτηριστικά τοπικά παραδείγματα: H ανυπαρξία οποιουδήποτε ουσιαστικού ελέγχου επί του δημαρχο-κεντρικού μοντέλου που συναίνεσε σιωπηρά στην εκχώρηση του Παραλιακού Μετώπου σε ΑΕ με φανερούς τους στόχους της να το «αξιοποιήσει» δια της τσιμεντοποίησης και της παράδοσής του σε ιδιωτικά συμφέροντα, επέτρεψε την λειτουργία παράνομου λιμανιού κρουαζιέρας ημέρας σε δημοτική έκταση, χάρισε πολύτιμους δημοτικούς πόρους σε μεγαλο-επιχειρηματία της νύχτας που «αξιοποιεί» δημοτική επιχείρηση στο Πάρκο του Φλοίσβου, ενόσω αδιαφορούσε προκλητικά μπροστά στις αυξημένες ανάγκες ενίσχυσης οικογενειών που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση ή τις κακοσυντηρημένες κτιριολογικές δομές των τοπικών σχολείων ή χώρους ψυχαγωγίας-δημιουργίας της νεολαίας για να πετύχει «μνημονιακά πλεονάσματα», για να αναφέρω μερικές από τις πρόσφατες. Φταίει ο κ Δήμαρχος γι’ αυτό; Απαντάμε όχι, φταίνε όλοι εκείνοι οι νόμοι και οι δομές που επιτρέπουν στον κάθε κ. Δήμαρχο να συμπεριφέρεται σαν τοπάρχης χωρίς να ρωτάει την γνώμη των πολιτών και να απολογείται σε αυτούς για τα πεπραγμένα του τακτικά.

Η πρώτη ορατή διαφορά σε τέτοιου τύπου διακυβέρνηση θα παρουσιαστεί και στο Π. Φάληρο με την αλλαγή των νόμων που μετέτρεψαν την τοπική Αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση-τοπαρχία κλειστών ομάδων και συμφερόντων, χωρίς τους πολίτες.  Και γι’ αυτόν τον στόχο περιμένουμε και την θετική ανταπόκριση και την συνεργασία της σημερινής δημοτικής αρχής.

Επιπρόσθετα, είναι αδιανόητο σήμερα να μην υπάρχουν δημόσιοι γιατροί πρωτοβάθμιας υγείας σε μια πόλη όπως το Π.Φάληρο. Να είναι αναγκασμένοι οι κάτοικοι της να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, που και την πρώτη κάθε μήνα έχουν εξαντλήσει το πλαφόν των δωρεάν εξετάσεων του ΕΟΠΠΥ ή να πρέπει να πληρώνουν οι ανασφάλιστοι για τα φάρμακά τους. Η πολιτική μας για την υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη και άμεσα εφαρμόσιμη. Και θα κληθεί και η δημοτική αρχή να συμβάλει στην υλοποίησή της με την ουσιαστική προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών σε ευπαθείς ομάδες ή αποκλεισμένους μεγάλης ηλικίας. Με νέους πόρους που θα της παρασχεθούν αλλά και χωρίς αυτοί να κατασπαταλώνται μέσω των γνωστών ΜΚΟ σε έργα αμφιβόλου κοινωνικής αποτελεσματικότητας.

Είναι αδιανόητο για μια κυβέρνηση με την αντίληψη της Αριστεράς να αφήνεται ανεξέλεγκτη η διαχείριση δημοσίων χώρων, όπως αυτή του ρέματος της Πυκροδάφνης. Αντί το τελευταίο να είναι εδώ και χρόνια ένα γραμμικό πάρκο-πρότυπο οικολογικής διαχείρισης και ανάσα για τους κατοίκους των γύρω περιοχών, έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Έχει καταντήσει βορρά μικρών και μεγάλων συμφερόντων που σχεδίασαν την σταδιακή μεθοδικά την απαξίωσή του για να τσιμεντοποιηθεί, όπως το προσπάθησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή του Σγουρού ή να γίνει λεωφόρος, όπως φαίνεται ότι ήταν και ίσως να παραμένει για κάποιους το μεγάλο «όραμα». Για να εξυπηρετηθεί η δήθεν «επένδυση» του Λάτση στο Ελληνικό πρέπει να πνιγεί το Π. Φάληρο, ο Άγιος Δημήτριος και ο Άλιμος; Με άναρχα αντιπλημμυρικά έργα αλλά συγκεκριμένου σχεδιασμού κάποιων μεγαλο-εργολάβων; Λέμε όχι.

Προτείναμε ένα άλλο μοντέλο συντήρησης-διαχείρισης που προβλέπει την ανάθεση της ετήσιας δεκαήμερης συντήρησης μόνο των εκβολών του ρέματος από ένα άλλο, που στηρίζεται στην - με ίδιο κόστος - διαρκή ετήσια συντήρηση και καθαρισμό όλου του ρέματος μέσω μιας μη δημόσιας Οργάνωσης του ανύπαρκτου στο Π. Φάληρο σήμερα Κοινωνικού τομέα της οικονομίας. Δίνοντας έτσι διέξοδο και δουλειά και σε μερικές δεκάδες άνεργους συμπολίτες μας. Και δεν είναι μόνο αυτό ένα παράδειγμα που τέτοιας μορφής νέες πρωτοβουλίες και απαιτούμενες υπηρεσίες μπορούν να καλυφθούν. Περιμένουμε και την απόκριση της τοπικής κοινωνίας για να αλλάξει πραγματικά κάτι και σε αυτό τον τομέα.

Συμπερασματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το πρόγραμμα και την θέληση που μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά και την καθημερινή ζωή των απλών ανθρώπων, δίνοντας πρώτα απ’ όλα σε αυτούς την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση μέσα σε ένα κλίμα αξιοπρέπειας, με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκα μέσα και έξω από την απερχόμενη Βουλή και ευελπιστώ να  μπορώ να συνεχίσω και από το πόστο της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ στην υλοποίηση αυτών των στόχων και στην νέα κοινοβουλευτική περίοδο που έρχεται. Δεν έχει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ κανένα μαγικό ραβδί για να λύσει όλα τα καθημερινά μικρά προβλήματα αν δεν συμμετέχουν όλοι οι πολίτες στην επίλυσή τους. Με τις δημιουργικές προτάσεις τους και την φαντασία τους, συλλογικά και αλληλέγγυα. Πάνω σε αυτή την βάση μπορούν να γίνουν πολλά και για το Π. Φάληρο. Είναι πλέον στο χέρι μας.  Θα κάνω και εγώ ότι μπορώ για να γίνουν τα όνειρά μας πράξη.

Περισσότερες πληροφορίες για την δράση και τις θέσεις της Φωτεινής Κούβελα στο:
http://foteini-kouvela.wix.com/political-pages



0 σχόλια: