Προτάσεις πολιτοσύνης* προς κόμματα & συλλογικότητες πολιτών

Θύμα του "κλασικισμού" της κοινωνικής ζωής στο Π. Φάληρο, η σχέση των ενεργών δημοτών με το δημοτικό πολιτικό γίγνεσθαι, συνεχίζει να εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Τα μεν κόμματα παραμένουν δέσμια ενός "κλασικισμού" που έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια της εποχής του, δείχνοντας δυσκολία να δημιουργήσουν κάποιου είδους νέα σχέση με τον ενεργό πολίτη (που πρόσκειται σε αυτά).  Έτσι η κοινή συνείδηση συνεχίζει να διακρίνει ως μόνο είδος σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών, αυτό του πολιτικού προσπορισμού της ενεργητικότητάς του, δι’ ίδιον συμφέρον.

Ο "κλασικισμός" συνεχίζει να αποτελεί κληρονομικό γνώρισμα και των φαληρικών σωματείων, παρά την επαρκή δραστηριοποίηση κάποιων εξ αυτών στον πολιτιστικό, οικολογικό ή φιλοζωικό τομέα.

Υπήρξε βεβαίως αξιοσημείωτη πρόοδος, η οποία συντελέσθηκε κατά την περίοδο της κρίσης, μέσα από κάποιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για μία νέα εποχή, με περισσότερη εστίαση στη δράση. Ωστόσο, ο "Φαληριώτης ενεργός πολίτης", με την έννοια του αεικίνητου δημιουργικού μέλους της συλλογικής, διεκδικητικής και «αλλαγοποιού» κοινωνίας των πολιτών, παραμένει ιδιότητα που απαιτεί χρόνο ωρίμανσης.

Ανάμεσα στους άξονες δράσης που η πλατφόρμα πολιτών «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» έχει ήδη ανακοινώσει για το 2017, περιλαμβάνονται αυτοί της συνάντησης με τους πολίτες τις συλλογικότητές τους και τα κόμματα καθώς και η ανεύρεση πεδίων επαφής, με στόχο την αναβάθμιση του δημοτικού κοινωνικού και  πολιτικού «γίγνεσθαι».

Ζητούμενο παραμένει η πρόοδος της πολιτικής και κοινωνικής κουλτούρας, με σημείο αναφοράς την πολιτοσύνη* των θεσμικών και σωματειακών συλλογικοτήτων και (κυρίως) των μελλών τους.

Οι βασικές μας προτάσεις προς τις τοπικές οργανώσεις των πολιτικών κομμάτων είναι οι εξής:

-          Καθιέρωση εκ του σύνεγγυς διαβούλευσης με τις συλλογικότητες πολιτών για ζητήματα πόλης σε τακτά διαστήματα
-        
      Διαβούλευση με μη-κομματικά μέλη πριν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων για τις δημοτικές εκλογές και πριν την επάνδρωση οργάνων του Δήμου που στελεχώνονταιο από μη-αιρετούς

-          Τακτική επικοινωνία (ανοικτή στον διάλογο) θέσεων για τα τοπικά ζητήματα δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
-          Συμμετοχικός υποστηρικτικός εθελοντισμός κομματικών μελών σε πρωτοβουλίες συλλογικοτήτων
-          Ετήσια συλλογική εκδήλωση τοπικών οργανώσεων (15 Σεπτεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Δημοκρατίας) 

Αντίστοιχα οι προτάσεις μας προς τις συλλογικότητες πολιτών είναι:

-          Αυτεπεξεργασία κώδικα αξιών/δεσμεύσεων που θα διέπει τη δράση έκαστης συλλογικότητας
-          Σύμφωνο συνέργειας συλλογικοτήτων σε επιλεγμένες δράσεις κοινού ενδιαφέροντος
-          Συντονιστική Επιτροπή με συμμετοχή όλων των συμπραττόντων συλλόγων
-          Εκ περιτροπής ρόλος συντονιστή φορέα για τις συνέργειες
-          Ετήσια συλλογική εκδήλωση σωματείων (18 Ιουλίου – MANDELA DAY**)


*ΠΟΛΙΤΟΣΥΝΗ: Η συνείδηση του πολίτη, η συνείδηση του ενεργού πολίτη (Γ. Μπαμπινιώτης)
**INTERNATIONAL MANDELA DAY / Παγκόσμια Ημέρα Νέλσον Μαντέλα: Μνημονεύεται ανά τον κόσμο, με εκδηλώσεις που έχουν ως βασική παραδοχή τα λόγια του Αφρικανού ηγέτη:  «Αυτό που μετράει στη ζωή δεν είναι όλο κι όλο το γεγονός ότι ζήσαμε. Είναι η διαφορά που η ζωή μας επέφερε στις ζωές των άλλων, αυτή που θα προσδιορίσει τη σημασία της ζωής που ζήσαμε».  


    

0 σχόλια: