«Σας ευχαριστούμε που δεν τον λησμονήσατε»: Θετική η οικογένεια Σάντα στην πρωτοβουλία της «Άλλης Πόλης»

Σε συνέχεια πρότασης που κατέθεσε προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την απόδοση του ονόματος του αγωνιστή Λάκη Σάντα σε οδό του Π. Φαλήρου, κατά τη συνεδρίαση της 30ης Απριλίου 2015 (4η επέτειο της εκδημίας του), η Κίνηση «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» απέστειλε σχετική επιστολή ενημέρωσης προς την οικογένεια Σάντα.

Με «μεγάλη χαρά» και απολύτως θετικά αποδέχθηκαν οι θυγατέρες του -Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα- την πρόταση, διευκολύνοντας έτσι και τον Δήμαρχο Δ. Χατζηδάκη, ο οποίος είχε θέσει ως προϋπόθεση την έγκριση της οικογένειας.

Η κίνηση «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» θα καταθέσει επίσημα την ανταλλαγή αλληλογραφίας στον Δήμο και το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να δρομολογηθεί η διαδικασία απόδοσης της οφειλόμενης τιμής από την πλευρά της πόλης, προς έναν υποδειγματικό -από ηθικής και ιστορικής απόψεως- πολίτη.


Ακολουθούν οι επιστολές μεταξύ της «Άλλης Πόλης» και της οικογένειας Σάντα:


Παλαιό Φάληρο, 3 Μαΐου 2015

Προς:
-              Κυρία Αλεξάνδρα Σάντα
-              Κυρία Γεωργία Σάντα

Αξιότιμες κυρίες,
Με αφορμή τη φετινή τέταρτη επέτειο από την απώλεια του δικού σας (αλλά και της Ελλάδας) ανθρώπου, η κίνησή μας «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» πήρε την πρωτοβουλία να καταθέσει, στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιου του Παλαιού Φαλήρου, πρόταση περί της απόδοσης του ονόματος του αγωνιστή Λάκη Σάντα, σε έναν από τους δρόμους της πόλης στην οποία έζησε.
Γνωρίζουμε ότι η παρακαταθήκη αγνότητας, ταπεινότητας και εντιμότητας του πατέρα σας, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ του δημόσια ανταμοιβή, ζει και θα συνεχίσει να ζει. Υπό αυτή την έννοια θα μπορούσαμε να κατανοήσουμε οποιαδήποτε αναρώτησή σας, σχετική με το αν εκείνος θα ήθελε υπάρξει παρόμοια εξέλιξη.
Επιθυμούμε ωστόσο να θέσουμε υπ’ όψιν σας ακόμη μία οπτική, που δεν είναι άλλη από την θερμή παράκλησή μας να μελετήσετε το ενδεχόμενο να κάνετε ένα ιστορικό δώρο στην αγαπημένη μας πόλη, δίνοντάς της το δικαίωμα να καμαρώνει διακριτικά για τους σπουδαίους ανθρώπους που την κατοίκησαν.
Η συναίνεσή σας σε αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ένα ακόμη δείγμα ηθικής απλοχεριάς, στο όνομα ενός πολίτη που έζησε και αγωνίστηκε με αυτήν ως σημαία του.
Κατά την πρόσφατη συζήτηση (30.4.2015) στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο Δήμαρχος κ. Δ. Χατζηδάκης, επιφυλάχθηκε να ζητήσει τη γνώμη σας πριν κινήσει οποιαδήποτε σχετική διαδικασία.
Εμείς, απλοί δημότες, θιασώτες της λογικής ότι «μια πόλη είναι οι πολίτες της», ακουμπάμε πάνω σας, με την ελπίδα πως θα συνεισφέρετε στην ευκαιρία που η δική μας πόλη αναζητεί, για να αποδείξει στην Ιστορία ότι προσέφερε στο κοινό καλό, την ψυχή και τους ανθρώπους της.

Με τιμή
Για την Κίνηση Πολιτών «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ»
Γιάννης Φρέρης


Προς
Κον Γιάννη Φρέρη
Φάληρο Άλλη Πόλη
Π. Φάληρο
Δευτέρα, 11 Μαϊου 2015


Αγαπητέ κύριε Φρέρη,

Με μεγάλη χαρά λάβαμε την επιστολή της κίνησής σας «ΦΑΛΗΡΟ- ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ»,  όπου λάβατε την πρωτοβουλία να καταθέσετε στο Δήμαρχό και το Δημοτικό μας Συμβούλιο πρόταση περί της απόδοσης του ονόματος του πολυαγαπημένου μας πατέρα και αγωνιστή Λάκη Σάντα σε έναν από τους δρόμους της πόλης όπου έζησε.

Πραγματικά στις 30/04/2015 έκλεισαν τέσσερα χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας και θεωρούμε πολύ διακριτικό αυτό που έκανε ο Δήμαρχος κος Δ. Χατζηδάκης όπου ζήτησε να πάρετε τη γνώμη της οικογένειάς του πριν κινήσει οποιαδήποτε σχετική διαδικασία και τον ευχαριστούμε, καθώς φυσικά και εσάς.

Ο πατέρας μας πράγματι ήταν ένας σεμνός αλλά αγνός αγωνιστής πατριώτης ο οποίος να είστε όλοι σίγουροι ότι θα χαίρονταν εάν ζούσε για την πρότασή αυτή την οποία μας κάνετε.  Σε πάρα πολλούς δήμους από την Θεσσαλονίκη έως τα νησιά και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λευκάδα, έχουμε από τότε που έφυγε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στη μνήμη του όπου έχουν δώσει το όνομά του σε διάφορες οδούς και πλατείες, καθώς και σε σχολικά συγκροτήματα, γυμνάσια και λύκεια.

Το Π. Φάληρο όπου κατοικούσε από μικρό παιδάκι η μητέρα μας Κλεοπάτρα Σάντα (το γένος Μαυροπούλου) και μετέπειτα και εμείς και τα παιδιά μας καθώς και ο πατέρας μας, όλη η οικογένεια δηλαδή,  όταν το Φαληράκι μύριζε θάλασσα και βγάζαμε πεταλίδες και χταποδάκια από τα βραχάκια στο Φλοίσβο, ήταν το σπιτικό του Απόστολου Σάντα. Το αγαπούσε πολύ και νομίζουμε ότι ίσως αργήσατε και λίγο να τον τιμήσετε.

Σας ευχαριστούμε που δεν τον λησμονήσατε,
Περιμένουμε πότε θα αποφασίσετε γιατί συμφωνούμε και εμείς ότι «μία πόλη είναι οι πολίτες της» και ότι ο πατέρας μας πράγματι είχε προσφέρει ως άνθρωπος ότι μπορούσε στο κοινό καλό.

Με εκτίμηση,

Αλεξάνδρα Σάντα  και Γεωργία Σάντα


0 σχόλια: