Πικροδάφνη: Υπήρχε και φιλότιμο… (αλλά το παράσυρε το ρέμα)

Η κατάσταση του ρέματος της Πικροδάφνης αποτελούσε ανέκαθεν μείζον οικολογικό στοίχημα για το Φάληρο. Από όλες τις λέξεις της προηγούμενης πρότασης, αυτή που πονάει περισσότερο είναι το «ανέκαθεν», γιατί σημαίνει ότι καίτοι το πρόβλημα υπήρχε πάντα, οι μεν δημοτικές αρχές δεν επελήφθησαν και οι δε δημοτικές αντιπολιτεύσεις, ναι μεν ήξεραν να καταγγέλλουν, δεν προέβησαν όμως στην παραμικρή ουσιαστική δράση ανάδειξης, παρέμβασης, αντιμετώπισης.
Εύκολες δικαιολογίες υπάρχουν και τις έχουμε ξανακούσει. Ότι το ρέμα ανήκει στην Περιφέρεια, ότι θα γίνει λεωφόρος και άλλα. Όμως ούτε ο Δήμος, ούτε κανένας άλλος κινήθηκε στην απλούστατη κατεύθυνση ενός καθαρισμού, που δεν έχει κόστος και μπορεί να ευπρεπίσει την εικόνα της κοίτης και των οχθών.  
Με λίγο δε κόστος, που δεν επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς του Δήμου, μπορεί να γίνει ουσιαστικός ευπρεπισμός με κλαδέματα, εκριζώσεις επιφανειακών φυτών και άλλες απλές παρεμβάσεις.
Λίγο πιο δύσκολες, αλλά όχι «ουσιαστικά δύσκολες», είναι οι διορθωτικές παρεμβάσεις για απόσυρση διαφόρων σωλήνων που τέμνουν το ρέμα και έχουν διαρροές περίεργων αφρωδών υπολειμμάτων και λυμάτων.
Αφού θα έχουν γίνει όλες αυτές οι - διόλου ηράκλειες - διευθετήσεις, ο δρόμος μέχρι τη μετατροπή του ρέματος σε ένα περιπατητό πράσινο πνεύμονα θα είναι πλέον μικρός.

Η «ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ» πήρε μια φωτογραφική μηχανή και έκανε τη διαδρομή από το ύψος της Αγίας Βαρβάρας ως τη θάλασσα. Έτσι μπορούν όλοι να δουν τι συμβαίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν δικαιολογίες όταν θα τους ζητήσουμε να αναλάβουμε (όλοι μαζί) δράση ως ενεργοί δημότες.    

0 σχόλια: