Το Φάληρο αποχαιρετά τον ευγενή ήρωα Στέλιο Ζαμάνο


Το έμψυχο κεφάλαιο της πόλη μας έγινε κατά πολύ φτωχότερο σε ανθρώπινο, πολιτικό και ιστορικό ήθος, με την πρόσφατη απώλεια του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Στέλιου Ζαμάνου.

Κορυφαία στιγμή της αντιστασιακής δράσης του, ήταν η συμμετοχή του στην παλλαϊκή διαδήλωση της 5ης Μαρτίου 1943, που οδήγησε στην ακύρωση της πολιτικής επιστράτευσης που προωθούσαν οι Γερμανοί. Μαζί με άλλους αγωνιστές είχε πρωτοστατήσει στην κατάληψη του Υπουργείου Εργασίας (Μπουμπουλίνας & Τοσίτσα), καταστρέφοντας τους καταλόγους με τα ονόματα των ανδρών που προόριζαν για επιστράτευση οι κατοχικές δυνάμεις.

Υπήρξε Πρόεδρος του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ), ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν συμπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ήταν επίσης ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται ο υπολογισμός, το 2010, του κατοχικού δανείου, από την Τράπεζα της Ελλάδας, σε 54 δισεκατομμύρια ευρώ.

Όσοι συναποτελούμε την κίνηση «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΛΛΗ ΠΟΛΗ», περιβάλλουμε τη μνήμη του με αγάπη και σεβασμό. Ήταν παρών με συνέπεια στο πλάι μας, διακριτικός, θαλερός και ευγενής στο εγχείρημα της διεκδίκησης της δημοτικής αρχής το 2006 από τον συνδυασμό «ΦΑΛΗΡΟ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» με υποψήφιο Δήμαρχο τον Γιάννη Φρέρη.

Ψυχικά ευθυτενής, ήταν πάλι κοντά μας στην ενωτική διακομματική αντιφασιστική πορεία επί της οδού Ήβης Αθανασιάδου, με κατάληξη στο μνημείο της ηρωίδας, που οργανώσαμε τον Οκτώβριο του 2014, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την απελευθέρωση του Π. Φαλήρου. 

Θα είμαστε και εμείς κοντά του στο κατευόδιο της Δευτέρας 4 Φεβρουαρίου (3μ.μ.) στο Δημοτικό Κοιμητήριο.

0 σχόλια: